Fotowedstrijd WINNAAR

Nieuws - 8 januari 2014

Het Juryrapport fotowedstrijd ‘Publiek Interieur’ mdbs

De jury, bestaande uit Marit Overbeek (blogger ‘de Architect’ en coördinator online redactie bouw) en Lou Wolfs (fotograaf) heeft de ingezonden foto’s aan de hand van twee meegegeven criteria beoordeeld: Er is gevraagd om een verrassende foto (1) en om het treffend in beeld brengen van een publiek interieur (2). Daarnaast is ook gekeken naar de compositie van de foto en heeft bij het oordeel ook de emotie die een foto teweegbrengt meegewogen. Er is gekeken of de foto het publieke interieur op zichzelf goed in beeld brengt, maar ook het gebruik ervan door mensen. De jury vond van sommige ingezonden foto’s dat ze weliswaar adequaat een publiek interieur in beeld brengen, maar niet op verrassende wijze. Verder ontbrak op een aantal foto’s het gebruik door de mensen in het beeld

Een hoge waardering was er voor de foto’s die bij de juryleden nieuwsgierigheid opwekten: plekken om eens naar toe te gaan.
Opmerkelijk is nog dat de jury de voorkeur geeft aan beelden van publieke interieurs in de open lucht (dus niet in gebouwen) en plekken die niet nadrukkelijk als publiek interieur lijken te zijn ontworpen. Plekken die op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden, en eigenlijk tot publiek interieur worden doordat ze als zodanig in gebruik worden genomen door de mensen.

WINNAAR: ‘Kade aan de Havenstraat in Rotterdam’ door Mart Hulspas
Eervolle vermelding: ‘in de stad Groningen’ door Willemien Mensinga
Eervolle vermelding: ‘Amager strandbad, Ørestad’ door Christian van Ees

Over de winnende foto ‘Kade aan de Havenstraat’ van Mart Hulspas oordeelde de jury als volgt: Het is een mysterieuze en spannende plaat, waar van alles op te bekijken is en waarover je je van alles afvraagt: wie is dat meisje aan het fotograferen? Staat er een beeld in het gietijzeren hart of een mens? Er is dynamiek in de foto en het is nog een romantisch plaatje ook. Bovendien is het geen geregisseerd of ontworpen publiek interieur, maar spontaan gebruikt op die manier. De foto is heel sfeervol, een foto waar je bij kunt fantaseren; wat doet het meisje precies, het beeld heeft nostalgie, het publiek interieur is misschien nog niet eens bewust als publiek interieur gecreëerd maar heeft wel die functie. De foto drukt ook de rust uit die je op de plek kunt ondergaan.’

Twee foto’s zijn een eervolle vermelding waard:

‘In de stad Groningen’, door Willemien Mensinga: De foto laat echt een huiskamer voor de stad zien. Het is een weinig geregisseerd publiek interieur, een beetje rommelig, spontaan ontstaan, met veel mensen die er duidelijk plezier hebben. Trappen nodigen uit tot ontmoeting, maar schrijven gebruik nooit duidelijk voor. Je kunt er van alles doen, van kijken naar de stad tot met elkaar kletsen of een patatje eten. Er is weinig ontworpen, en het werkt toch. De kleuren en de dynamiek maken het tot een foto waarnaar je lang blijft kijken. Een goede foto van een duidelijk publiek interieur, maar de foto is een beetje plat, niet drie-dimensionaal, met op de voorgrond iets te veel mensen.

‘Amager Strandbad Ørestad’, door Christian van Ees: Een mooie foto die het fotografenhart raakt. Het object is goed gefotografeerd, er is mooi gebruik gemaakt van het lijnenspel, de bijzondere vorm is goed in beeld. De functie komt goed tot uiting door de vele mensen die op de foto figureren. Maar de jury vraagt zich af of dit wel een publiek interieur is, of eigenlijk een recreatieplek.

We danken alle deelnemers voor hun deelname aan de fotowedstrijd. We hebben mooie en verrassende foto's van een Publiek Interieur mogen ontvangen. De beste beelden worden gepubliceerd in mdbs FOCUS en de WINNAAR ontvangt het boek 'Binnen in de Stad, ontwerp en gebruik van publieke interieurs'.

 

TERUG

DELEN

Eugeneflive plaatste deze reactie om 05 april, 2023

You actually revealed that effectively! custom writing service https://essaywriting4you.com what is good writing essay https://dissertationwritingtops.com

Uw reactie plaatsen: